- Sama je robiłaś?
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka ananasów w plastrach
- 1 budyń śmietankowy lub kokosowy
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- kilka dużych czereśni
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy budyń z cukrem według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty wielkości plastra ananasa i układamy na nich owoce. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, w który wcześniej owinięte było ciasto. Ananas jest wystarczająco słodki, więc nie ma potrzeby dosładzania. Pieczemy do zarumienienia w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu czekamy aż ciastka ostygną, następnie ananasową dziurkę uzupełniamy budyniem i dekorujemy wydrylowaną czereśnią. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ciastka świetnie smakują od razu, ale także - na upalne dni - dobrze schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz