Ciastka francuskie z ananasem, budyniem i czereśnią

Czereśniowy, piękny czas. Najlżejsze na upały jest ciasto francuskie. Trzeba było to wszystko jakoś smacznie połączyć. Michałek śmiał nawet wątpić przez chwilę:
- Sama je robiłaś?



SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 1 budyń śmietankowy lub kokosowy
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • kilka dużych czereśni
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy budyń z cukrem według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty wielkości plastra ananasa i układamy na nich owoce. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, w który wcześniej owinięte było ciasto. Ananas jest wystarczająco słodki, więc nie ma potrzeby dosładzania. Pieczemy do zarumienienia w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu czekamy aż ciastka ostygną, następnie ananasową dziurkę uzupełniamy budyniem i dekorujemy wydrylowaną czereśnią. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ciastka świetnie smakują od razu, ale także - na upalne dni - dobrze schłodzone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz