SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 sporych marchewek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- szczypta pieprzu i kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- słoiczek powideł śliwkowych
- polewa czekoladowa
- cukier puder
- kilka suszonych moreli
PRZYGOTOWANIE:
Umyte,
osuszone i obrane marchewki zetrzeć na drobnej tarce.
Oddzielić
żółtka od białek. Ubić sztywną pianę z białek (szybciej działa ze szczyptą
soli).
Żółtka
zmiksować z białym cukrem do uzyskania puszystej masy, dosypać brązowy cukier i
miksować jeszcze chwilę. Dodać pianę z białek.
Do masy
jajecznej powolutku dolać olej, cały czas miksując. Dodać startą marchewkę.
Mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenie i sodą dodać prosto do masy. Wymieszać delikatnie. Następnie pieprz, kurkuma, cynamon i imbir. Wlać sok pomarańczowy.
Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną pergaminem. Ja użyłam prostokątnej, ale można piec również w średniej tortownicy.
Piec w temp.
180 st. C ok. 45 minut.
Po
wystygnięciu ciasto można przełożyć powidłami śliwkowymi, udekorować cukrem
pudrem, polewą czekoladową (użyłam gotowej) i przyozdobić nitkami suszonych
moreli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz