Ciasto marchewkowe


Urodziny to nie lada okazja. W tym roku padło na premierę - ciasto marchewkowe. Proste, dość szybkie i zdrowe :) Wczoraj Michałek wchłaniał bez opamiętania, a On zwykle nie ma przekonania do ciast o ciemnym kolorze. Dziś mieli okazję skosztować moi Przyjaciele z pracy. Wyszło pysznie. Sami sprawdźcie!



SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 sporych marchewek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • szczypta pieprzu i kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa
  • cukier puder
  • kilka suszonych moreli

PRZYGOTOWANIE:
Umyte, osuszone i obrane marchewki zetrzeć na drobnej tarce.
Oddzielić żółtka od białek. Ubić sztywną pianę z białek (szybciej działa ze szczyptą soli).
Żółtka zmiksować z białym cukrem do uzyskania puszystej masy, dosypać brązowy cukier i miksować jeszcze chwilę. Dodać pianę z białek.
Do masy jajecznej powolutku dolać olej, cały czas miksując. Dodać startą marchewkę.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i sodą dodać prosto do masy. Wymieszać delikatnie. Następnie pieprz, kurkuma, cynamon i imbir. Wlać sok pomarańczowy.
Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną pergaminem. Ja użyłam prostokątnej, ale można piec również w średniej tortownicy.
Piec w temp. 180 st. C ok. 45 minut.
Po wystygnięciu ciasto można przełożyć powidłami śliwkowymi, udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową (użyłam gotowej) i przyozdobić nitkami suszonych moreli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz