Naleśniki waniliowe z musem jagodowym

W taki dzień jak dziś przychodzi ochota na coś pysznego o smaku lata. Naleśniki z wanilią, polane musem jagodowym i przyprószone cynamonem, goździkami i kardamonem - przy takiej propozycji nie ma limitów :) Michałek wchodząc do mieszkania już od progu krzyczał:
- Naleśniki!!!



SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej (ja używam tylko Staropolanki) :)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 12 kopiatych łyżek mąki
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia
Mus jagodowy:
  • 1/2 szklanki świeżych jagód lub 1 słoiczek jagód w syropie
  • śmietanka kremowa 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta cynamonu, kardamonu, startej laski wanilii i skruszonych w moździerzu goździków


PRZYGOTOWANIE:
Ręczną ubijaczką wymieszać mleko z jajkiem, szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać stopniowo mąkę, ciągle ubijając. Na koniec wlać wodę mineralną i wszystko dokładnie ubić. Masa powinna mieć oleistą konsystencję.
Smażę naleśniki na oleju rzepakowym z 5% dodatkiem oliwy z oliwek i staram się, aby były jak najcieńsze. Zachowują wtedy delikatność i chrupkość.
Po usmażeniu wypełnić naleśniki lekko zgniecionymi jagodami, dowolnie zwinąć i polać - wcześniej wymieszaną z sokiem jagodowym i cukrem pudrem - śmietanką. Całość przyprószyć cynamonem, kardamonem, wanilią i goździkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz