- Naleśniki!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej (ja używam tylko Staropolanki) :)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 12 kopiatych łyżek mąki
- cukier waniliowy
- olej do smażenia
Mus jagodowy:
- 1/2 szklanki świeżych jagód lub 1 słoiczek jagód w syropie
- śmietanka kremowa 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta cynamonu, kardamonu, startej laski wanilii i skruszonych w moździerzu goździków
PRZYGOTOWANIE:
Smażę naleśniki na oleju rzepakowym z 5% dodatkiem oliwy z oliwek i staram się, aby były jak najcieńsze. Zachowują wtedy delikatność i chrupkość.
Po usmażeniu wypełnić naleśniki lekko zgniecionymi jagodami, dowolnie zwinąć i polać - wcześniej wymieszaną z sokiem jagodowym i cukrem pudrem - śmietanką. Całość przyprószyć cynamonem, kardamonem, wanilią i goździkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz