Ciasteczka migdałowo - waniliowe

Inspiracja waniliowym Mokate Cappuccino, moim ulubionym. Ciasteczka są dość tłuste i sycące, ale taka rozkosz słodyczy :) Mogą stać kilka dni i nie tracą smaku ani kruchości. Michałek: - Jedz, bo zjem je sam!


SKŁADNIKI:
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki waniliowego cappuccino
  • 4 płaskie łyżki tartych migdałów
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • cukier puder
  • 1 całe jajko do posmarowania ciastek

PRZYGOTOWANIE:
Wsypać do miski makę, cappuccino, migdały, cukier, cukier waniliowy, masło, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W kubeczku rozbić widelcem jajko do posmarowania ciastek.
Schłodzone ciasto dzielić na fragmenty i formować ruloniki średnicy około 1,5 - 2 cm i długości 15 cm. Takie kawałki ciasta układać w ślimaki, smarować jajkiem i upiec na blasze wyłożonej pergaminem przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzone ciastka posypać cukrem pudrem. Jest to porcja na jedną blachę, czyli około 20 ciastek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz