SKŁADNIKI:
- 10 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki waniliowego cappuccino
- 4 płaskie łyżki tartych migdałów
- cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- cukier puder
- 1 całe jajko do posmarowania ciastek
PRZYGOTOWANIE:
Wsypać do miski makę, cappuccino, migdały, cukier, cukier waniliowy, masło, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W kubeczku rozbić widelcem jajko do posmarowania ciastek.
Schłodzone ciasto dzielić na fragmenty i formować ruloniki średnicy około 1,5 - 2 cm i długości 15 cm. Takie kawałki ciasta układać w ślimaki, smarować jajkiem i upiec na blasze wyłożonej pergaminem przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzone ciastka posypać cukrem pudrem. Jest to porcja na jedną blachę, czyli około 20 ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz