Puszysta babka

Od ponad 10 lat piekę to ciasto według przepisu mojej przyjaciółki Kasi. Jeszcze nigdy nie udało mi się zdrobić zakalca - to chyba wystarczający dowód jego doskonałości :)
Michałek i proszący wzrok: - A upieczesz babkę?



SKŁADNIKI:
  •  2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 całych jaj
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • bułka tarta lub kasza manna do wysypania blachy

PRZYGOTOWANIE:
Odkroić kawałeczek margaryny do wysmarowania blachy. Resztę margaryny utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać całe jaja na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać do uzyskania jednolitej masy.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz