SKŁADNIKI:
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa Knor
- 400 g śmietany 36%
- sól
- pieprz czarny
- pieprz biały
- papryka słodka i ostra
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować ryż w osolonej wodzie.
W międzyczasie oczyścić kurczaka i pokroić w kosteczkę lub paseczki - dowolnie. Przesmażyć na oleju. Gdy mięso "puści" wodę dodać kostkę Knor. Dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do zredukowania się sosu. Dodać czosnek zmiażdżony w prasce, wymieszać. Smażyć przez około minutę, następnie dodać śmietanę. Ja używam 2 kubeczków 36% śmietanki z Piątnicy, jest gęsta, aksamitna i bardzo smaczna. Doprawić lekko solą, obficie pieprzem i papryką. Smażyć do zgęstnienia sosu - około 2-3 minuty.
Można podać oprócz ryżu z gotowanym brokułem.
nie wiedziałam, że to proste danie ma tak wykwitną nazwę ;)
OdpowiedzUsuńdopisuję się do listy fanów!