Ragout z kurczaka

Od kiedy mój brat Marcin ugotował dla nas ragout, staliśmy się absolutnymi fanami tego dania. Jest ono sztandarowe w naszym domu i często przygotowywane dla gości. Najwierniejszego fana ma w Michałku, który jest jego fanatycznym wręcz orędownikiem. Jeśli zostanie na drugi dzień, wspaniale smakuje z chrupiącym pieczywem.


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa Knor
  • 400 g śmietany 36% 
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz biały
  • papryka słodka i ostra
  • 2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować ryż w osolonej wodzie.
W międzyczasie oczyścić kurczaka i pokroić w kosteczkę lub paseczki - dowolnie. Przesmażyć na oleju. Gdy mięso "puści" wodę dodać kostkę Knor. Dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do zredukowania się sosu. Dodać czosnek zmiażdżony w prasce, wymieszać. Smażyć przez około minutę, następnie dodać śmietanę. Ja używam 2 kubeczków 36% śmietanki z Piątnicy, jest gęsta, aksamitna i bardzo smaczna. Doprawić lekko solą, obficie pieprzem i papryką. Smażyć do zgęstnienia sosu - około 2-3 minuty.
Można podać oprócz ryżu z gotowanym brokułem.


1 komentarz:

  1. nie wiedziałam, że to proste danie ma tak wykwitną nazwę ;)
    dopisuję się do listy fanów!

    OdpowiedzUsuń