Ciasto najbardziej czekoladowe

To najwspanialsze ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jedliśmy. Jest tak proste i niewymagające. a smakuje rewelacyjnie. Nigella twierdzi, że jest "kwintesencją wszystkiego, co w czekoladzie pociągające". 

I odwiedziła nas Magda i pasowało idealnie do popołudniowej kawy. Czekoladowa rozkosz.
Przepis Nigelli Lawson.



SKŁADNIKI:
  • 225 g miękkiego masła
  • 375 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę roztopić i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, rozkłóconymi jajkami i aromatem waniliowym.
Dodać czekoladę i wymieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Dodawać na przemian łyżkę mąki wymieszanej z sodą i łyżkę wrzątku, cały czas delikatnie mieszając. Ciasto powinno być gładkie i płynne.
Przelać je do keksówki wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 50 minut. Ciasto będzie w środku lepkie, dlatego nie ma sensu wbijanie patyczka, aby sprawdzić czy się upiekło. Foremkę z ciastem zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto zapadanie się w środku ponieważ jest bardzo wilgotne i ciężkie, ale takie właśnie ma być.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz