Focaccia z pomidorami i kurczakiem

W całym domu pachnie rozmarynem...


SKŁADNIKI: 
  • 70 dag mąki
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 450 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól 
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do oprószenia blachy
PRZYGOTOWANIE:
Fileta z kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i paprykami, pokroić w paseczki i przesmażyć krótko na oleju. Pomidory pokroić w plastry.
Do miski wsypać mąkę, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, rozdrobnione w palcach drożdże, ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Zagniatać ciasto przez 4-5 minut. Uformować kulę, lekko skropić oliwą i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blachę oprószyć mąką i rozciągnąć na niej wyrośnięte ciasto. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcem wgłębienia. W filiżance wymieszać 2 łyżki wody i 2 łyżki oliwy, pomalować pędzlem ciasto po wierzchu. Ułożyć pomidory, kurczaka i posypać całość rozmarynem.
Zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez 25 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz