Tarta śliwkowa z migdałami

Sezon tart w pełni. Owoców przywiezionych od Rodziców jest pod dostatkiem, zatem tym razem kolej na śliwki. Tarta śliwkowa pod pierzynką z migdałów smakuje tak jak wygląda :)


SKŁADNIKI: 
  • 20 dag mąki pszennej 
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • ok. 20 śliwek węgierek
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • masło do natłuszczenia formy
PRZYGOTOWANIE:
Kruche ciasto: w misce wymieszać mąkę, masło, 2 łyżki cukru pudru, 1 jajko, wodę, sól, proszek
do pieczenia i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować kulę i umieścić w lodówce na pół godziny. 
Śliwki wydrylować z pestek.
W głębokim naczyniu zmiksować mascarpone z mlekiem skondensowanym, 2 jajkami i 2 łyżkami cukru pudru (wyjdzie bardzo płynna masa, ale podczas pieczenia ładnie się zagęści i powstanie aksamitny krem). Wstawić do lodówki.
Formę do tarty natłuścić i wysypać mąką. Wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wylać na nie krem, zatopić w nim śliwki, posypać 
po wierzchu płatkami migdałów i cynamonem. Piec jeszcze 30 minut w 180 st. C. 
Podawać dobrze przestudzoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz