Delikatny krem pieczarkowy

Zupa krem latem zawsze smakuje. Jest jednym z najprostszych i najszybszych dań. Pozwala też wykorzystać bulion, który został np. z poprzedniego dnia. Michałek - wielbiciel pomidorowej - pieczarkową także nie wzgardził ;)




SKŁADNIKI:
  • 350 g pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml bulionu (warzywnego, drobiowego, wołowego)
  • 1 średnia marchewka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • natka pietruszki
  • groszek ptysiowy

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować bulion, gdy będzie gotowy usunąć z niego wszystkie dodatki poza marchewką. Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na mocno rozgrzane masło, lekko posolić. Smażyć do wyparowania wody, często mieszając. Do gorącego bulionu wrzucić uduszone pieczarki. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Przyprawić pieprzem i solą. Zmiksować na gładki krem. Dodać wino (ja tym razem użyłam Cerventino Airen La Mancha) i wymieszać. Podawać ze śmietanką, groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz