- 350 g pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- 500 ml bulionu (warzywnego, drobiowego, wołowego)
- 1 średnia marchewka
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 ml wytrawnego białego wina
- natka pietruszki
- groszek ptysiowy
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować
bulion, gdy będzie gotowy usunąć z niego wszystkie dodatki poza marchewką. Pieczarki
pokroić w plasterki, wrzucić na mocno rozgrzane masło, lekko posolić. Smażyć do
wyparowania wody, często mieszając. Do gorącego bulionu wrzucić uduszone
pieczarki. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Przyprawić pieprzem i solą.
Zmiksować na gładki krem. Dodać wino (ja tym razem użyłam Cerventino Airen La
Mancha) i wymieszać. Podawać ze śmietanką, groszkiem ptysiowym i natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz