![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7ZPtBDhBzoGFC7lB9flirwT67T6CwJOxYQGfcNXISDOUQm1MqnrOr5uUDThsJVQ8dv3ffgDktqDDY9kCY_8Y0NOeGpZaUkixe4wCWX1ewY_fF9u9nRlKEoNTRXbbUUimkYu3Mbz9Tq81x/s400/IS_IMAG0232.jpg)
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- cukier puder
- cukier waniliowy
- ½ kostki margaryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 15 papierówek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- margaryna do wysmarowania blachy
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać w misce mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, margarynę, proszek do pieczenia, 3 żółtka. Ugnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche można dodać płaską łyżkę śmietany 18%. Uformować kulę z ciasta i umieścić w zamrażarce do schłodzenia. W tym czasie umyć jabłka, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Ubić sztywną pianę z 3 białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Pianę wymieszać z jabłkami i cynamonem. Blachę do tarty posmarować margaryną. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Wylepić blachę cienko jedną częścią ciasta, podziurawić widelcem, nałożyć masę z jabłek, następnie przykryć jabłka rozwałkowaną drugą połową ciasta. Pomalować ubitym jajkiem. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C na najniższej półce piekarnika. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz