Szarlotka z papierówką

Papierówki od Cioci Helenki...mniam. Pachnąca szarlotka wprawia w cudowny nastrój. Kojarzy się z domem, ciepłem i rodziną. Szarlotka i sernik, to ulubione ciasta Michałka, więc pieczona była dwa razy, raz po raz :)




SKŁADNIKI: 
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • ½ kostki margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 15 papierówek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • margaryna do wysmarowania blachy
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu 

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać w misce mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, margarynę, proszek do pieczenia, 3 żółtka. Ugnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche można dodać płaską łyżkę śmietany 18%. Uformować kulę z ciasta i umieścić w zamrażarce do schłodzenia. W tym czasie umyć jabłka, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Ubić sztywną pianę z 3 białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Pianę wymieszać z jabłkami i cynamonem. Blachę do tarty posmarować margaryną. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Wylepić blachę cienko jedną częścią ciasta, podziurawić widelcem, nałożyć masę z jabłek, następnie przykryć jabłka rozwałkowaną drugą połową ciasta. Pomalować ubitym jajkiem. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C na najniższej półce piekarnika. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz