Sola z kruszonką kokosowo - migdałową

Ponieważ, moim zdaniem, sola nie nadaje się do przygotowania w tradycyjnej panierce, szukałam innego rozwiązania. Lekko egzotyczna kruszonka smacznie skomponowała się z pieczoną w piekarniku rybą. Poza tym jest prosto i szybko. Michałek był zadowolony z połączenia tradycyjnych dodatków z aromatycznym daniem. Ryż do ryby pasuje zawsze :)


SKŁADNIKI:
  • 2 filety z soli
  • 4 małe łyżeczki grubo zmielonej bułki tartej
  • 1 mała, płaska łyżeczka mielonych migdałów
  • 1 mała łyżeczka wiórek kokosowych
  • 1 mała łyżeczka miękkiego masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 krople sosu sojowego
  • olej do posmarowania naczynia żaroodpornego

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Dokładnie umyć i osuszyć solę. W filiżance wymieszać bułkę tartą, migdały, wiórki kokosowe, sos sojowy, przyprawy i masło. Ułożyć filety na płaskim, wysmarowanym olejem, przy pomocy pędzelka, naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ryby ułożyć łyżeczką powstałą masę. Piec solę aż do zrumienienia kruszonki, czyli około 15-20 min. Można podać z ryżem i np. duszoną marchewką z groszkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz