Francuskie trójkąty z budyniem

Gotowe ciasto francuskie daje możliwość szybkiego wybrnięcia z sytuacji: - Uwaga nadciągają goście!, a także setki kombinacji smakowych. Ciasteczka z budyniem są bardzo proste, bardzo szybkie i wyglądają niezwykle efektownie. Smakowały nawet Mamie Michałka :)



SKŁADNIKI: 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy budyń z cukrem według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i składamy je w kształt trójkąta, starając się, aby jeden bok trójkąta pozostał otwarty. Malujemy każde ciastko roztrzepanym jajkiem. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, w który wcześniej owinięte było ciasto. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu nadziewamy ciasteczka schłodzonym budyniem przy pomocy malutkiej łyżeczki. Całość posypujemy cukrem pudrem. Trójkąty najlepiej smakują schłodzone kilka godzin w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz