Placek ze śliwką

Ciasta z owocami są pyszne i przywołują wspaniałe wspomnienia. To przepis z gatunku "im prostsze tym lepsze". Bez żadnych kremów i pianek, po prostu ciasto i owoce. Michałek nie pamiętał, ale to ciasto było serwowane 9 lat temu na naszym ślubie, dzięki naszej przyjaciółce Ani B.


SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/2 szklanki białego cukru
  • 7 jajek
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 garści brązowego cukru
  • cukier puder
  • 1/2 kg dużych śliwek

PRZYGOTOWANIE:
Zmiksować na puszystą masę całe jajka z białym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztopioną i lekko schłodzoną margarynę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy. Dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułożyć śliwki i posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz