SKŁADNIKI:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 mała łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka bułki tartej
- maliny
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować kruche ciasto. W misce wymieszać mąkę, margarynę, 2 płaskie łyżki cukru pudru, jajko, wodę, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować kulę i umieścić w lodówce na pół godziny. W tym czasie przygotować kremy. Pierwszy krem to krem czekoladowy. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej (na parze), gdy ostygnie dodać do niej 2 łyżki serka mascarpone i dobrze wymieszać. Drugi krem to krem śmietanowy. Zagotować mleko i wlać do filiżanki z żelatyną (nie odwrotnie), dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Ubić śmietanę z resztą cukru pudru. Dodać do niej resztę mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem).
Rozgrzać piekarnik. Wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć na blaszce do tarty uprzednio wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Podziurawić ciasto widelcem i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzoną żelatynę wlać delikatnie do kremu śmietanowego i wymieszać. Umieścić w lodówce.
Gdy upieczone ciasto przestygnie, położyć na nim krem czekoladowy, następnie krem śmietanowy, ułożyć maliny i wstawić tartę do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz