Śniadaniowa sałatka z tuńczyka

Na prośbę naszych Przyjaciół, którzy nie lubią zielonego groszku :) przepis na sałatkę z tuńczyka. Paweł stwierdził, że "tu groszek wyjątkowo pasuje" - cieszę się, że się przekonał i czuję się doceniona. Raz jeszcze dziękujemy za Wrocław w Krakowie :)



SKŁADNIKI:
  • 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki estragonu

PRZYGOTOWANIE:
Porcja dla 2 osób. Wymieszać w miseczce odsączonego tuńczyka, pokrojone w kostkę korniszony, paprykę i jajko oraz przepłukany zimną wodą groszek. W szklance wymieszać śmietanę (ja używam zawsze Piątnicę 18%) z majonezem i estragonem. Doprawić papryką, solą i pieprzem wg uznania. Przed podaniem wymieszać powstały sos z wcześniej przygotowanymi składnikami. Do podania z białym lub ciemnym pieczywem.





 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz