SKŁADNIKI:
- 2 filety z mintaja lub morszczuka
- 1 mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 małego kopru włoskiego
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 2 duże czerwone pomidory
- 1 pomidor pomarańczowy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę pozbawione skórki, pokrojony w kostkę koper i sprasowany czosnek, następnie doprawić papryką słodką i ostrą. Na gotujących się na małym ogniu warzywach ułożyć filety. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Wlać wodę i dusić przez następne 40 minut. Rozdrobnić zupę blenderem na krem. Jeśli jest zbyt gęsta można, wg uznania, rozrzedzić przegotowaną wodą. Doprawić cytryną, solą i pieprzem. Można podawać z białym lub ciemnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz