Zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna to było ryzyko, ponieważ należy do grupy eksperymentów, przed którą to grupą Michałek się wzbrania. Ale nie ma tu ani głowy ryby, ani kości, więc jest to danie niezwykle delikatne i aromatyczne. Jako odmiana od tradycyjnych polskich zup od czasu do czasu chyba może być ;)



SKŁADNIKI:
  • 2 filety z mintaja lub morszczuka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 małego kopru włoskiego
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 duże czerwone pomidory
  • 1 pomidor pomarańczowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę pozbawione skórki, pokrojony w kostkę koper i sprasowany czosnek, następnie doprawić papryką słodką i ostrą. Na gotujących się na małym ogniu warzywach ułożyć filety. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Wlać wodę i dusić przez następne 40 minut. Rozdrobnić zupę blenderem na krem. Jeśli jest zbyt gęsta można, wg uznania, rozrzedzić przegotowaną wodą. Doprawić cytryną, solą i pieprzem. Można podawać z białym lub ciemnym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz