kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Kurczak troszkę inaczej, ale prosto i dość szybko. Filety z suszonymi pomidorkami tworzą miłą dla podniebienia kompozycję. Danie bardzo aromatyczne. Taki eksperyment Michałkowi smakował.


SKŁADNIKI:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie olejowej
  • 2 łyżeczki drobno startego parmezanu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pierz kolorowy
  • sól
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić z kawałków tłuszczu. Naciąć je po środku przez całą długość, tak aby nacięcie utworzyło kieszonkę na farsz, ale nie przecinać na drugą stronę. Oprószyć mięso solą. Pomidory dokładnie posiekać. Czosnek sprasować i przesmażyć delikatnie na oleju. W miseczce umieścić pomidory, odcedzony z oleju czosnek, pietruszkę i parmezan, wszystko dokładnie wymieszać. Powstałym farszem nadziewać mięso, a następnie spiąć każdego fileta 3 wykałaczkami, tak aby kieszonka nie rozchodziła się podczas smażenia. Wierzch filetów posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na tej samej patelni i w tym samym oleju, na którym smażył się czosnek obsmażamy filety z każdej strony na złoty kolor. Można podawać dowolnie z opieczonymi ziemniaczkami, duszonymi warzywami lub świeżą sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz