SKŁADNIKI:
- 3 łyżki roztopionej margaryny
- 2 łyżki wody mineralnej
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru białego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 20 g cynamonu
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Porcja na jedną blachę, czyli 16 bułeczek. W letnim mleku roztopić 1 łyżkę białego cukru, drożdże i 2 łyżki mąki, dodać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Roztopić margarynę i zostawić do ostygnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, budyń, sól i resztę białego cukru. W kubeczku rozbić widelcem 1 jajko. Gdy zaczyn wyrośnie wlać go do miski z mąką, dodać do tego roztrzepane jajko oraz przestudzoną margarynę. Całość wyrobić na luźne ciasto i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Podsypujemy mąką miejsce gdzie będziemy wałkować ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt, na grubość ok. 1 cm. Smarujemy, za pomocą pędzelka, ciasto olejem na całej powierzchni. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy na 16 kawałków, które układamy na wyłożonej pergaminem płaskiej blasze. W kubeczku roztrzepujemy drugie jajko. Każdą bułeczkę malujemy po wierzchu i dookoła jajkiem za pomocą pędzelka. Cynamonki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 25 minut aż do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz