filet z kurczaka we francuskim warkoczu

Pomysł mojej Mamy na jedną z rodzinnych uroczystości. Można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko zawinąć w ciasto i upiec. Sprawdziło się bez zarzutu, okazało się tylko, że zrobiłyśmy za mało :) Doskonałe również jako zimna przekąska, ale nam akurat nic nie zostało... Michałek pochwalił i smak i pomysł.


SKŁADNIKI:
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • sól
  • papryka słodka
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:
Marynata:
Rozdrobnić w moździerzu ziele angielskie i pokruszyć liście laurowe. Wlać do szklanej miski olej, dodać ziele, liście, majeranek, tymianek, natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą oraz sprasowany ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać.

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, aby dobrze przyjęło przyprawy. Filety podzielić i przekroić na na płasko. Zanurzyć je w marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przesmażyć delikatnie z obu stron na patelni (najlepiej grillowej), następnie układać na płatach ciasta francuskiego tak, aby z prawej i lewej strony zostało około 4 cm miejsca. Powstałe boki ponakrajać "w choinkę" i zakładać na mięso na przemian, by powstały kieszonki z warkoczem. Jajko ubić, lekko posolić i posmarować nim, ułożone na wyścielonej pergaminem blaszce, ciasto, owinięte na kawałkach kurczaka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 15 - 20 min., do zrumienienia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz