SKŁADNIKI:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- sól
- papryka słodka
- szczypta papryki ostrej
- 1 jajko
- 1 mały ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Marynata:
Rozdrobnić w moździerzu ziele angielskie i pokruszyć liście laurowe. Wlać do szklanej miski olej, dodać ziele, liście, majeranek, tymianek, natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą oraz sprasowany ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać.
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, aby dobrze przyjęło przyprawy. Filety podzielić i przekroić na na płasko. Zanurzyć je w marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przesmażyć delikatnie z obu stron na patelni (najlepiej grillowej), następnie układać na płatach ciasta francuskiego tak, aby z prawej i lewej strony zostało około 4 cm miejsca. Powstałe boki ponakrajać "w choinkę" i zakładać na mięso na przemian, by powstały kieszonki z warkoczem. Jajko ubić, lekko posolić i posmarować nim, ułożone na wyścielonej pergaminem blaszce, ciasto, owinięte na kawałkach kurczaka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 15 - 20 min., do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz