placuszki z jablkami

Przepis na te placki ma długa historię w naszym domu i pochodzi z czasów, kiedy jeszcze nasi przyjaciele stosowali dietę wysokotłuszczową, a byli naszymi częstymi gośćmi. Michałek może jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację. Dobry pomysł na przekąskę, np. w podróży. Ich dużym plusem jest także to, że można je przechowywać w lodówce nawet do tygodnia i są tak samo pyszne.


SKŁADNIKI:
  • 20 dag tłustego twarogu
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 3-4 jabłka
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • cynamon
  • smalec
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obrać i pokroić w półplastry.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg rozetrzeć i zmiksować z żółtkami. Połączyć masę serową z białkami. Dodać mąkę i zmiksować. 
Placki smażyć na smalcu. 
Układać łyżkę ciasta, na niej plasterki jabłka, posypać cynamonem i przykryć połową łyżki ciasta. Smażyć na złoto z obu stron. Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz