udziec z indyka w miodzie i miecie

Mięso w sposób delikatnie słodki. Bardzo aromatyczne dzięki wspaniałej mięcie z "maminego" ogródka. Pomysł powstał spontanicznie, a smaki skomponowały się w przyjemną dla podniebienia lekkość i świeżość. Michałek z obiadu zadowolony, zwłaszcza, że miętę uwielbia w każdej postaci.

SKŁADNIKI:
  • średniej wielkości udziec z indyka
  • 3 łyżki oleju
  • średnia cebula
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta tymianku
  • 5 małych gałązek mięty świeżej lub suszonej
  • 2 łyżki miodu płynnego

PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć od kości. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, a następnie ułożyć na patelni, na gorącym oleju. Indyk powinien się ściąć, może się nawet lekko zrumienić. Następnie podlać wodą (można również białym, lekkim winem), dodać miętę, posypać majerankiem, tymiankiem, polać miodem i obłożyć cebulą pokrojoną w krążki. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut od czasu do czasu przewracając i polewając powstałym sosem. Najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz