SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 8 łyżek oleju
- cynamon
- dowolne owoce świeże, mrożone bądź z puszki
PRZYGOTOWANIE:
Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować około 5 minut. Na koniec dodać olej i dobrze wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną pergaminem. Na cieście równomiernie rozrzucić owoce - około garści każdego rodzaju. Mogą to być owoce zarówno świeże, jak i mrożone (tych wcześniej nie rozmrażać). Ja dodaję najczęściej jabłka, jagody i ananasa. W tej wersji zamieniłam ananasa na maliny. Jabłka można obtoczyć w cynamonie, dzięki czemu nie opadną na dno ciasta, a cynamon doda wspaniałego aromatu. Piec 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz