makowiec eRjedynki

Nie lubię makowców. Na tradycyjną Wigilię, naszej wspaniałej Ekipy, R1 przygotował właśnie makowiec... wyszedł obłędny. Moja wersja wg tamtego przepisu (tym razem na Święta Wielkanocne) poniżej. A Michałek choć nie lubi ani maku, ani skórki pomarańczowej, to zajada ze smakiem.


SKŁADNIKI: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 24 g świeżych drożdży lub saszetka drożdży Dr Oetker
  • 160 ml mleka
  • 85 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżeczek cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • puszka maku Bakaland
  • 50 g migdałów w słupkach
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • biały lukier Dr Oetker

PRZYGOTOWANIE:
Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, drożdże, skórkę cytrynową, wlać mleko, olej i przestudzone masło, dodać jajko i dwa żółtka. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Do maku dodać połowę skórki pomarańczowej, miód, aromat rumowy i migdały. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy makowej, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 5 mm. Rozłożyć na nim równomiernie połowę maku, zwinąć ciasto w roladę, a następnie luźno zawinąć w pergamin. Przełożyć do formy keksowej. Podobnie postąpić z drugą połową ciasta. Obie foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 minut. Makowce po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu polać roztopionym, w kąpieli wodnej, lukrem i posypać resztą skórki pomarańczowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz