SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 24 g świeżych drożdży lub saszetka drożdży Dr Oetker
- 160 ml mleka
- 85 g masła
- 1 łyżka oleju
- 5 łyżeczek cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka starta z 1 cytryny
- puszka maku Bakaland
- 50 g migdałów w słupkach
- 1 łyżka miodu
- kilka kropel aromatu rumowego
- 50 g skórki pomarańczowej
- biały lukier Dr Oetker
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, drożdże, skórkę cytrynową, wlać mleko, olej i przestudzone masło, dodać jajko i dwa żółtka. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Do maku dodać połowę skórki pomarańczowej, miód, aromat rumowy i migdały. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy makowej, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 5 mm. Rozłożyć na nim równomiernie połowę maku, zwinąć ciasto w roladę, a następnie luźno zawinąć w pergamin. Przełożyć do formy keksowej. Podobnie postąpić z drugą połową ciasta. Obie foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 minut. Makowce po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu polać roztopionym, w kąpieli wodnej, lukrem i posypać resztą skórki pomarańczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz