SKŁADNIKI:
- 12 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki oleju
- puszka pomidorów bez skórek
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 filecików anchovies
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- pieprz czarny
- pół szklanki sera żółtego
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 5 mm plastry. Naczynie do zapiekania wysmarować 2 łyżkami oleju.
Rozgrzać resztę oleju i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać pomidory, delikatnie je rozetrzeć, posolić i lekko zredukować sos pomidorowy. Odstawić.
W miseczce wymieszać sprasowany czosnek, fileciki anchovies (razem z olejem z puszeczki), bazylię, tymianek i pieprz. Powinna powstać delikatna masa.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C.
Do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 sosu pomidorowego, na tym rozłożyć połowę plastrów ziemniaczanych, posmarować masą czosnkowo-ziołową. I na to ponownie sos pomidorowy, ziemniaki i reszta masy ziołowej. Całość posypać serem (ja użyłam mozarelli, Julia poleca parmezan). Zapiekać przez około 50 min. Ziemniaki powinny być miękkie. Można podać np. z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz