gratin z ziemniaków po prowansalsku wg Julii Child

Coś prostego, zwyczajnego, dobrego na świeżo i po odgrzaniu na drugi dzień, na przekąskę i na obiad - zapiekanka. Michałek bez ziemniaków nie wyobraża sobie życia ;)


SKŁADNIKI: 

  • 12 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki oleju
  • puszka pomidorów bez skórek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 filecików anchovies
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • pieprz czarny
  • pół szklanki sera żółtego 

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 5 mm plastry. Naczynie do zapiekania wysmarować 2 łyżkami oleju. 
Rozgrzać resztę oleju i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać pomidory, delikatnie je rozetrzeć, posolić i lekko zredukować sos pomidorowy. Odstawić.
W miseczce wymieszać sprasowany czosnek, fileciki anchovies (razem z olejem z puszeczki), bazylię, tymianek i pieprz. Powinna powstać delikatna masa.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C.
Do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 sosu pomidorowego, na tym rozłożyć połowę plastrów ziemniaczanych, posmarować masą czosnkowo-ziołową. I na to ponownie sos pomidorowy, ziemniaki i reszta masy ziołowej. Całość posypać serem (ja użyłam mozarelli, Julia poleca parmezan). Zapiekać przez około 50 min. Ziemniaki powinny być miękkie. Można podać np. z sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz