SKŁADNIKI:
- słoiczek czarnych oliwek bez pestek (340 ml)
- ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka kaparów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 fileciki anchovies
- 1/3 szklanki mleka
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Anchois namoczyć w mleku przez 15 minut, aby je nieco odsolić. W miseczce zmiażdżyć blenderem oliwki, rozdrobniony w prasce czosnek, kapary, sok z cytryny, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu oraz wyjęte z mleka filety anchois. Pod koniec miksowania dodać oliwę z oliwek.
Gotową pastę przykryć i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny, składniki powinny się przegryźć. Podać z białym pieczywem, najlepiej z chrupiącą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz