keks z orzechami, migdalami i zurawina

Co zrobić z fantastycznie nasączonymi alkoholem orzechami laskowymi? Orzechy zostały nam z nalewki, na którą przepis niebawem. Pomysł na keks wyparł pomysł na zawijańca drożdżowego, który miał być eksperymentem, bo dotychczas sprawdzał się, ale z mielonymi orzechami włoskimi. Michałek wpisał keks na listę swoich ulubionych ciast. Sukces!

SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g migdałów w słupkach
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 i 1/2 szklanki łuskanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kaszy mannej

PRZYGOTOWANIE:
Orzechy były pozostałością po przygotowywaniu angielskiej nalewki orzechowej, ale oczywiście można użyć orzechów nienasączonych alkoholem. Należy je nieco rozdrobnić, np. w moździerzu, wrzucić do miseczki z żurawiną, skórką pomarańczową i migdałami i obsypać płaską łyżką mąki pszennej, sprawi to, że bakalie nie opadną całkowicie na dno ciasta.
Czekoladę roztopić i odstawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać na przemian jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać czekoladę i dokładnie zmiksować.
Mieszankę bakaliową wsypać do masy i wymieszać za pomocą łyżki.
Ciasto przelać do formy keksowej, wysmarowanej margaryną i wysypanej kaszą manną.
Piec przez 1 godzinę i 15 minut w 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz