SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 50 g skórki pomarańczowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- 50 g migdałów w słupkach
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 i 1/2 szklanki łuskanych orzechów laskowych
- 1 łyżka kaszy mannej
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy były pozostałością po przygotowywaniu angielskiej nalewki orzechowej, ale oczywiście można użyć orzechów nienasączonych alkoholem. Należy je nieco rozdrobnić, np. w moździerzu, wrzucić do miseczki z żurawiną, skórką pomarańczową i migdałami i obsypać płaską łyżką mąki pszennej, sprawi to, że bakalie nie opadną całkowicie na dno ciasta.
Czekoladę roztopić i odstawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać na przemian jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać czekoladę i dokładnie zmiksować.
Mieszankę bakaliową wsypać do masy i wymieszać za pomocą łyżki.
Ciasto przelać do formy keksowej, wysmarowanej margaryną i wysypanej kaszą manną.
Piec przez 1 godzinę i 15 minut w 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz