salatka z jakiem na bulce

Inspiracja od dziewcząt z Palety Smaku - nieco zmodyfikowana pod gust Michałka. Danie jest proste i niezbyt wyszukane, ale prezentuje się imponująco i jest doskonałym pomysłem na łatwe a efektowne śniadanie dla gości.
Problemem dla Michałka było zabranie się od jedzenia, bo szkoda mu było niszczyć tę kolorową konstrukcję ;), ale ponieważ w środku było wszystko co lubi - zwyciężył rozsądek.


SKŁADNIKI: 
  • 1 kajzerka
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 3-4 plastry pomidora
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 2 rzodkiewki
  • 1/2 marynowanego borowika
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Kajzerkę przekroić na pół. Jajka obrać i oddzielić żółtka od białek. Żółtka posiekać i wymieszać z majonezem i pieprzem. Białka posiekać i wymieszać ze śmietaną i solą. Korniszona pokroić w kosteczkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. 
Na talerzyku umieścić dół kajzerki, posmarować masłem, ustawić na tym ring (można go wykonać obcinając plastikową butelkę po 1,5 l wodzie mineralnej). Wewnątrz ułożyć kolejno: plastry pomidora, białka, ogórek, żółtka, rzodkiewkę i przyozdobić grzybkiem. Delikatnie wysunąć ring. Podawać z drugą częścią kajzerki. 














































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz