prosta kuchnia: stroganoff

To danie, które trudno zepsuć. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby gulaszu. Jedni wolą na ostro inni delikatnie, każdy robi inaczej i nie jadłam nigdy dwóch takich samych.
Ten jest bardzo aksamitny dzięki śmietanie i łagodny, ponieważ mnie jakoś nie po drodze z ostrymi przyprawami. Michałek mówi, że lubi z bardzo prozaicznego powodu: bo zawsze Mu smakuje. A zawsze Mu smakuje, bo zawsze się udaje ;)


SKŁADNIKI:
  • 80 dag polędwicy wieprzowej lub schabu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 garść mrożonego zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • papryka
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na oleju w głębokiej patelni. Dodać pokrojone w paseczki mięso i smażyć do zrumienienia. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Składniki na patelni oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i wlać bulion. Następnie dodać pokrojone w paseczki ogórki konserwowe (ja nie używam innych, niż te wspaniale zrobione przez moją Mamę), groszek i paprykę. Zagęścić koncentratem i zabielić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać bardzo gorące z dowolnym pieczywem.




























































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz