Ten jest bardzo aksamitny dzięki śmietanie i łagodny, ponieważ mnie jakoś nie po drodze z ostrymi przyprawami. Michałek mówi, że lubi z bardzo prozaicznego powodu: bo zawsze Mu smakuje. A zawsze Mu smakuje, bo zawsze się udaje ;)
SKŁADNIKI:
- 80 dag polędwicy wieprzowej lub schabu
- 1 średnia cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 10 dużych pieczarek
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 150 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 garść mrożonego zielonego groszku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- papryka
- 1 płaska łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na oleju w głębokiej patelni. Dodać pokrojone w paseczki mięso i smażyć do zrumienienia. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Składniki na patelni oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i wlać bulion. Następnie dodać pokrojone w paseczki ogórki konserwowe (ja nie używam innych, niż te wspaniale zrobione przez moją Mamę), groszek i paprykę. Zagęścić koncentratem i zabielić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać bardzo gorące z dowolnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz