Michałek nieufnie podchodzi do pietruszki, ale daje sobie z nią radę :)
SKŁADNIKI:
Rosół:
- udo i skrzydło z kaczki
- 2 litr wody
- 2 marchewki
- 1 nieduża cebula
- natka pietruszki
- 1 gałązka cząbru
- natka selera
- 1/3 łyżki soli
- pieprz
Makaron naleśnikowy:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 7 łyżek mąki
- 1 jajko
- pieprz, słodka i ostra papryka
- natka pietruszki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone i umyte mięso gotować w wodzie przez około pół godziny. Żeby rosół nie zrobił się mętny płomień powinien być minimalny. Dodać marchewki, cebulę, pietruszkę, seler i cząber i gotować na małym ogniu około 2 godzin. Pod koniec gotowania posolić i doprawić pieprzem.
W międzyczasie przygotować naleśniki. Ręczną ubijaczką wymieszać mleko z jajkiem, solą, pieprzem i papryką. Następnie dodawać stopniowo mąkę, ciągle ubijając. Na koniec wlać wodę mineralną, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i wszystko dokładnie ubić. Masa powinna mieć lekką konsystencję.
Smażę naleśniki na oleju rzepakowym z 5% dodatkiem oliwy z oliwek i staram się, aby były jak najcieńsze.
Po usmażeniu i lekkim wystudzeniu naleśniki zwinąć w rulony i pokroić na około 5-7 milimetrowe paski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz